Doctora en Farmacia por la Universidad de Navarra en 1996. Investigadora postdoctoral en la Universidad Paris VII (1996-1998). En la actualidad, Profesora Titular del Departamento de Química Física Aplicada, Sección Departamental de Ciencias de la Alimentación, de la Universidad Autónoma de Madrid, donde desarrolla su actividad docente e investigadora desde hace 15 años. En 2010 se incorporó al Departamento de Producción y Caracterización de Nuevos Alimentos del Instituto mixto UAM-CSIC en Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL). Autora de más de 56 artículos en revistas internacionales y 3 patentes en el campo de la investigación en el desarrollo de ingredientes alimentarios funcionales. Además de las actividades investigadoras y docentes, ha desempeñado diversas labores de gestión: Delegada del Decano para el Grado en Ciencias de la Alimentación (2011-2014) y Directora de la Sección Departamental en Ciencias de la Alimentación (2011-2018).
Susana Santoyo is graduated in Pharmacy in 1991 at the University of Navarra. She received her PhD degree at the same university in 1996.Then she completed postdoctoral studies at the University of Paris VII (1996-1998). Currently, she is Associate Professor at the Universidad Autónoma of Madrid in the Department of Applied Physical Chemistry (Section: Food Science), where she has been developing her teaching and research activity for the last 18 years. In 2010 she joined the Department of Production and Characterization of New Foods of the Institute in Food Science Research (CIAL), a mixed institute UAM-CSIC. She has published more than 68 articles in International Journals, among them 29 in Q1 journals. She has participated, as a researcher, in 13 research projects, both national and European. Some of these projects (7) were R&D contracts with companies. She is also co-author of 4 patents in the field of development of functional food ingredients, two of which are currently being operated by companies. She has supervised 6 PhD thesis, 8 master theses and 9 end of degree projects. At this moment, she is engaged to EIT (European Institute for Innovation and Technology) food project (2017-2023). EIT food is a Europe´s leading food innovation initiative, working to make the food system more sustainable, healthy and trusted by consumers. Within the activities of the EIT food education module, she is one of the professors of the EIT food Master in Food Systems. The Program “Master in Food Systems” (MFS) is an integrated graduate degree program organized by academic institutions (6 universities) and industrial partners from across EIT Food pan-European partner network.
Su investigación se engloba en el campo de la obtención y producción de ingredientes alimentarios funcionales, destacando en:
-Diseño de procesos de extracción y purificación de ingredientes alimentarios bioactivos de origen natural mediante tecnología de fluidos sub y supercríticos
- Estudio de la actividad biológica de ingredientes funcionales: medida de su capacidad antioxidante, antimicrobiana, antiviral, antiinflamatoria, antiproliferativa.
- Determinación de la biodisponibilidad in vitro de ingredientes funcionales
- Tecnología de productos vegetales (Grado C yTA)
- Tecnología de la carrne y pescado (Grado CyTA)
- Alimentos Funcionales (Grado CyTA)
- Elaboración, transformación y conservación de alimentos (Grado NHyD)
- Ingredientes bioactivos (Master Nuevos Alimentos)
- Nuevas tecnologias en Elaboración Alimentos (Master)
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